Luja HT:n ilo vaihtui syvään pettymykseen

23.2.2009

Luja HT kohtasi viikonloppuna kahdessa tärkeässä ottelussa joukkueet, jotka olivat sarjataulukossa Lujan alapuolella. Tappio näistä peleistä asettaisi melkoiset paineet viimeisiin peleihin. Luja HT:n onneksi joukkueen pelaajat ovat terveenä ja ehjiä.

Ilo vaihtui syvään pettymykseen

TarUsta ei ollut vastusta

Lauantain kotiotteluun kotijoukkue sai hyvät lähtökohdat, kun Tarvasjoen  joukkueeseen iskenyt kuumetauti verotti otteluun lähtijöitä. Tätä tietoa hyväksikäyttäen Luja HT aloitti ottelun hirvittävällä vyörytyksellä  ja Turkka Hirvineva laittoi ensimmäisen kerran kiekon verkon perille ajassa 5.05. Maalia edelsi Juha-Pekka Vainion voimakas kiekon ylöstuonti ja  hän ujutti kiekon jopa vastustajan maalivahdin ja maalitolppien välistä, mutta vielä silloin onni ei ollut myötä. Hetkeä myöhemmin lujalaisten hankittua itselleen kaksi peräkkäistä kakkosta pääsi TarU yrittämään tasoitusta kahden miehen ylivoimalla. Kotijoukkueen pelaajat tiedostivat ottelun tärkeyden ja puolustivat maaliaan heittäytymällä rohkeasti kiekon eteen. Tämä onnistui ja Luja selvisi tiukan pariminuuttisen takaiskuitta. TarU hämmensi omaa peliään erän puolessavälissä vaihtamalla hetken maalivahtiaan joka vaihdossa. Luja HT painosti ja päätti hyökkäyksensä aina syvälle hyökkäyspäähän. Kuusi minuuttia ennen erän loppua Brian Arroyo-Lopez kaivoi kiekon hyökkäyspäädystä ja antoi sen maalin eteen tyhjäksi jääneeseen tilaan. Tilanteeseen liukui Jonne Ylikännö, joka tykitti sielunsa kyllyydestä verkot töttörölle Lujan johdoksi 2-0. Peli jatkui Lujan painostuksella ja ajassa 17.51 Esa Väisänen teki vanhanaikaisella tilanteeksi jo 3-0.

Toista erää kotijoukkue lähti pelamaan turvallisen johdon turvin. Peli painui vääjäämättömästi hyökkäyspäähän ja koko ajan Lujan valmennus piti huolen siitä, että vastustajaa ei päästetty vastaiskuihin. Erän ainoan lujalaismaalin teki Esa Väisänen lyötyään vastustajan maalivahdin kaksi kertaa torjuman kiekon sisään ylivoimalla viisi minuuttia ennen erän loppua. Hetkeksi Lujan ote herpaantui ja TarU teki heti seuraavasta aloituksesta maalin ja kavensi tilanteeksi 4-1. Kolmanteen erään valmennuskaksikko Westerberg-Mäkelä lähetti joukkueensa puuduttamaan TarU:n pelin kokonaan. Seuraavana päivänä olevaan Salamat-peliin ei haluttu yhtään loukkaantumista . Päätöserä olikin kokonaisuudessaan tylsää pelailua kotijoukkueen hallitessa pelitapahtumia suvereenisti. Luja HT varmisteli erän aikana voittonsa kolmella tyylikkäällä maalilla ja sai kipeästi kaipaamansa sarjapisteen tuloksella 7 – 1 (3-0,1-1,3-0).

Salamat  käytti maalipaikkansa tehokkaasti

Lieneekö TarU:sta saatu helppo voitto tuudittanut Lujan pelaajat liialliseen hyvänolontunteeseen, koska heti ottelun alussa Luja HT luovutti ottelun avaimet vastustajalle. Ottelun kolmannella minuutilla vastustajalle jätettiin kunniakuja läpi kentän ja siitä kiittäen vastustaja teki ottelun avausmaalin. Hieman ennen ottelun puoltaväliä Lujan puolustus pelasi löysästi ja päästi vastustajan yksin Jari Vainion maalin eteen. Hyvä harhautus ja Salamat johti jo 2-0 ottelun seitsemännellä minuutilla. Erän puolessavälissä jälleen oman siniviivan löysä pelaaminen vapautti vastustajan läpiajoon ja nyt lukemat olivat jo 0-3.

Luja  onnistui päästä  peliin vielä mukaan Turkka Hirvinevan annettua Kari Kouttiselle loistavan syötän vastustajan maalin takaa. Kouttinen kavensi ottelun 1-3:een ja toiseen erään lähdettiin kahden maalin takaa-ajoasemista.

Salamat jatkoi vahvaan esitystään ja teki toisen erän alkuun heti maalin. Ensimmäinen minuutti ei ollut vielä täyttynyt, kun aloitusvoiton jälkeen kiekko löytyi jälleen Lujan maalista. Tämän maalin Luja pääsi vielä kuittaamaan, kun Brian Arroyo-Lopez karvasi kiekon maalin takana ja toimitti sen maalin eteen. Esa Väisänen sai laittaa kiekon tyhjään maaliin vastustajan maalivahdin ollessa vielä maalinsa takana.

Hetkeä myöhemmin tapahtui ottelun käänne. Lujan Jonne Ylikännölle tuomittiin kova 2+5+20 minuutin rangaistus tilanteesta, jossa olisi alkujaan pitänyt tuomita Salama-pelaajalle jäähy. Ylikännön jäähyjen aikana Salamat teki ylivoimalla kaksi maalia maaliin vaihdetun Janne Rantaniityn yrittäessä kaikkensa. Luja ei lannistunut, mutta kolmanteen erän lähdettiin lohduttomista 2- 6 lukemista.

Kolmannessa erässä Salamat pelasi viisaasti ja pyrki purkamaan tilanteen aina pois puolustusalueeltaan. Lujan ensimmäinen erässä tekemä kavennusmaali syntyi  vasta ajassa 50,56 ja toinen ajassa 54,16.  Ottelu päättyi lopulta lukemiin 4 – 6  (1-3,1-3,2-0).

Lujan turmioksi koitui tässä tärkeässä ottelussa ensimmäisen erän säyseä  puolustuspään pelaaminen. Vastustajalle annettiin muutama paikka ja ne se käytti hyväkseen. Takaa-ajo taitavaa  Salama-joukkuetta vastaan oli epätoivoista. Neljällä tehdyllä maalilla peli olisi ollut voitettavissa, mutta jos annetaan ensin vastustajalle kolme maalia eteen, on voitto jo epätodennäköinen.

Luja HT:n tilanne sarjataulukossa näyttää jo huolestuttavalta. Sarjapaikan säilyttäminen on ennen kaikkea omasta tekemisestä kiinni, mutta valitettavasti myös muiden tekemisestä kiinni. Olisi ollut ensiarvoisen tärkeää pitää Salamat edelleen alapuolella. Tässä vain ei onnistuttu.