Luja HT:n Kapteenin lupaus Piti!

2.11.2009

Luja HT:n kapteeni Juha-Pekka Vainio lupasi pukukopissa ennen ottelua, että kotijoukkue voittaa lauantaina kotihallissa pelatun ottelun Lohjan Ankkoja vastaan. Lupaus piti, vaikka voitto irtosikin vasta melkoisen jännittävien vaiheiden jälkeen.

Lupaus piti

Luja HT:n kapteeni Juha-Pekka Vainio lupasi pukukopissa ennen ottelua, että kotijoukkue voittaa lauantaina kotihallissa pelatun ottelun Lohjan Ankkoja vastaan. Lupaus piti, vaikka voitto irtosikin vasta melkoisen jännittävien vaiheiden jälkeen. Voittoon tarvittiin jatkoajan jälkeen voittolaukauskisassa neljännet ampujat. Luja voitti ottelun 4 – 3 (1-2;0-0;2-1;0-0).

Kotijoukkue panosti ottelun alkuun

Luja HT sai otteluun lentävän lähdön. Peliä oli ehditty pelata vasta puolitoista minuuttia, kun Antti Nurminen pöllyytteli vastustajan maaliverkot tiukalla. Maalin myötä kotijoukkueen ote pelistä vain kiristyi ja ensimmäinen puolisko erästä pelattiin pääasiassa vastustajan kenttäpäädyssä. Valmentaja Ari-Pekka Mäkelä on viikon aikana muuttanut hieman kentällistensä kokoonpanoa ja homma tuntui toimivan.  Juuri ennen erän puoltaväliä liika ylivoimaisuuden tunne kuitenkin kostautui. Virhe hyökkäysalueen viivassa antoi vastustajalle tilaisuuden läpiajoon. Ja Ankka-hyökkääjä ei erehtynyt. Tilanne kaventui 1-1:teen. Lujan vauhtia ei maali kuitenkaan hidastanut, vaan kotijoukkue loi hyviä tilanteita edelleen onnistumatta kuitenkaan maalinteossa. Sen sijaan Ankat rankaisi heti tilaisuuden saatuaan. Viisi minuuttia ennen erän loppua lujalaispelaajan kärsiessä jäähyä joukkueen pelattua liian monella kenttäpelaajalla Ankat teki ylivoimamaalin. Maalin eteen yksinään unohdettu vastustaja ohjasi kenenkään estämättä viivasta ammutun laukauksen maaliin.

Toinen erä oli molemmilta joukkueilta tarkkaa pelaamista ja molemmat maalivahdit joutuivat töihin. Lujan pelaajat ottivat jälleen täysin tarpeettomia jäähyjä, mutta ne ”tapettiin” hyvällä alivoimapelaamisella. Ankat saivat kyllä ylivoimansa ajoittain toimimaan, mutta maalissa pelannut Jari Vainio poimi kiekot kuin marjat. Mutta edelleen ihmetyttää, miten lujalaispelaaja pystyy hankkimaan itselleen jäähyn loistavan maalintekotilanteen päätteeksi. Vastustajan maalivahdin loistavan torjunnan pitäisi kannustaa uuteen yritykseen, eikä hakkaamaan vastustajaa poikittaisella selkään.

Työnteko palkittiin

Kolmas erä alkoi kotijoukkueen voimakkaalla painostuksella. Kiekkoa pelattiin vastustajan päätyyn ja kulmaväännön jälkeen Jonne Ylikännö syötti keskellä vapaaksi liukuneelle Vili Matikalle. Matikka painoi mailanvarren mutkalle ja sijoitti kiekon tarkasti maalin takayläkulmaan ajassa 42,12. Kotijoukkueen peli kulki ja ilmassa leijui johtomaalin odotuksen tunnelmat. Tunnelman pilasi tuomarikaksikko, joka yleisön viheltäessä rajusti antoi Mikael Ruohomaalle jäähyn kiinnipitämisestä hänen yrittäessään irti vastustajan puolustajasta. Tämä jäähy kostautui, kun Ankat värkkäsi jälleen hienon ylivoimamaalin käyttämällä Lujan alivoimanelikon pienen-pienen erheen hyväkseen. Ankat siirtyi johtoon juuri ennen päätöserän puoltaväliä.

Neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppu hurjaa työmäärää raatava Jarkko Ekberg huudatti jälleen kotiyleisöä. Lujan pelatessa ylivoimalla Vili Matikka vei kiekkoa sisään vasemmalta ja syötti taakse keskelle Ekbergille. Ekberg ei jäänyt pyörittämään YV:tä, vaan tykitti suoraan vauhdista kiekon tolpan juuresta sisään. Erän loppuhetkillä ja jatkoajalla kotijoukkueelle tarjoutui vielä mahdollisuudet tehdä voittomaali, mutta vastustajan maalivahti veti viimeisen korren pelaamalla huippuottelun torjuen 49 laukausta.

Maalittoman jatkoerän jälkeen käytiin jälleen voittolaukauskisa. Ankkojen ensimmäinen yritys päättyi torjuntaan, mutta Lujan Mikko Rantanen veivasi omalla vuorollaan kiekon Ankka-vahdin selän taakse. Ankkojen seuraava laukoja onnistui ja kun seuraavat ampujat eivät onnistuneet, otettiin neljännet parit käyttöön. Lujan Mikael Ruohomaa teki vuorollaan, mitä kaivattiinkin. Kun  Ankkojen yritys kilpistyi Jari Vainion patjoihin, sai Luja ansaitsemansa voiton.

Ottelu oli Lujalta hyvää peliä. Nyt joukkue jaksoi pelata ottelun loppuun asti ja etenkin kolmas erä oli Lujalta vahvaa esitystä. Turhien jäähyjen ottaminen vaivaa yhä ja niiden poisjättämisen myötä joukkue voisi pelata omilla vahvuuksillaan. Alivoimapelaaminen ei ole sitä.