Panoksena nousu

13.12.2009

Luja HT kohtasi syyskauden viimeisissä otteluissaan Suomi-sarjaan ylempään loppusarjaan havittelevat joukkueet KJT Tuuskin ja HC Keski-Uusimaan. Tuuskilla oli mahdollisuus nousta jopa sarjakärkeen ja siten saavuttaa suoraan paikka lohkovoittajana. HCK sen sijaan halusi varmistaa sijoituksensa sarjakolmosena ja siten saada mahdollisuus ristiinkarsintojen kautta. Luja HT ei siis saanut mitään armoa viimeisiin otteluihinsa.

Tuuski oli tasaisen vahva

Lauantaina 5.12. Huittisissa pelattu ottelu alkoi vauhdikkaasti ja Luja HT:n kestettyä Tuuskin alkurynnistyksen peli tasoittui. Vili Matikan hieman ennen erän puoltaväliä saama 2+10 rangaistus selkään taklaamisesta aiheuttui ensimmäiset sydämentykytykset. Luja kesti kuitenkin alivoiman hyvällä alivoimapelaamisella ja pääsi mukaan peliin. Erän toisella puoliskolla sama kuitenkin toistui. Tuomarit antoivat Lujalle samanaikaisesti kaksi jäähyä ja kotijoukkue joutui 5-3 vajaalle. Tämänkin Luja vielä kesti, mutta Kari Kouttisen kaksi ja puoli minuuttia ennen erän loppua saamaa kaksiminuuttista ei Luja enää kestänyt. Tuuskin ylivoima näytti, mihin se pystyy. Tuuskin melkoisesti liigakokemusta omaava Fredrik Vara antoi loistavan syötän poikittain maalin edestä ja toisella puolella vapaana olevan oli ilo tykittää kiekko Lujan maalin kattoon.

Toisen erän alkuun Luja ei lähtenyt kuitenkaan nöyristelemään. Heti erän alussa Tuuski hyödynsi rohkean pelaamisen ja lujalaisten vaihtaessa kentällisiään, he syöttivät oman hyökkääjänsä keskeltä läpi. Karkumatka päättyi hienoon harhautukseen ja kiekon keräämiseen maalissa pelanneen Janne Rantaniityn selän takaa. Tuuski johti tässä vaiheessa 2-0.

Lujan peliä ei tämäkään maali lannistanut, vaan peli kulki vauhdikkaasti päästä päähän. Hieman ennen ottelun puoltaväliä Tuuskin pelaajakin jäähyn ja Luja HT:lle aukesi hyviä maalintekopaikkoja. Vastustajan maalivahti oli kuitenkin hyvä – ja loput paikat tuhlattiin. Sen sijaan Tuuski käytti Jonne Ylikännön estämisestä saaman jäähyn sumeilematta. Vahvan ylösviennin jälkeen annettu suora syöttö takatolpalle saavutti päämääränsä ja Tuuski johti 3-0. Tuuskin neljännessä maalissa Lujalla oli jo epäonneakin, kun Lauri Savijoki kaatui kiekollisena omalla siniviivalla. Kaksi Tuuski-pelaajaa pääsi nokatusten Rantaniityn kanssa ja tuloksena oli jälleen todella kaunis maali.

Kolmannessa erässä Tuuskilla ei ollut enää paineita. Neljän maalin johtoasemassa oli helppo pelata. Luja kyllä yritti ja Mikael Ruohomaan karvattua kiekon itselleen hyökkäyspäässä, sai kotijoukkue tilaisuutensa. Turkka Hirvineva syötti Ruohomaalta saamansa kiekon nopeasti maalin eteen viilettäneelle Jussi Mäkelälle, joka onnistui vihdoinkin ohittamaan hirmuisella torjuntaprosentilla pelaavan vastustajan maalivahdin. Lujan lopun yrittäminen ei kuitenkaan tuonut enää kavennusmaaleja ja ottelu päättyi lukemiin 1 – 4 (0-1;0-3;1-0).

Vajaamiehisenä hyvä taistelu

Itsenäisyyspäivänä pelatussa ottelussa Keravalla Luja oli alusta alkaen altavastaajana. Suurin syy siihen oli, että Luja sai otteluun liikkeelle vain 13 kenttäpelaajaa ja maalivahdit. Valmentaja

Ari-Pekka Mäkelän mukaan peli oli kuitenkin hyvä, vaikka lopputulos olikin selkeä tappio numeroin

6 – 3 (2-1;2-1;2-1). Maalivahtien torjunnatkin kuvaavat ottelun tasaväkisyyttä ollen HCK 32 ja Luja Taskinen 34. Kahdella kentällisellä ei vain Suomi-sarjan pelejä voiteta.

Suomi-sarja jatkuu keväällä uusin lohkojaoin. Etenkin Lujan pelaama lohko muuttuu paljon, sillä lohkosta nousee kolme joukkuetta ylempään jatkosarjaan. Tuuskin noustessa suoraan pelasivat sekä VG-62 ja HC Keski-Uusimaa itsensä karsintaotteluiden kautta jatkoon. Tuuskin ja HCK panostaminen kahteen viimeiseen Luja-otteluun siis toivat tulosta.

Seuraavat ottelut alkavat tammikuun alkupäivinä ja jatkosarjaa pelataan ensin viiden joukkueen nelinkertaisena sarjana. Lohkon kolme parasta säilyttävät sarjapaikkansa suoraan ja kaksi viimeistä joutuvat karsintaotteluihin kakkosdivisioonan parhaiden kanssa.

Luja HT:n sijoittui alkusarjassa viimeiseksi, mutta osoitti etenkin kotipeleissään pystyvänsä pelaamaan vahvasti. Jatkosarjan joukkueissa ei ole mukana enää niin paljon ylemmän sarjatason, Mestiksen ja liigan, pelikokemusta omaavia pelaajia, joten Lujan mahdollisuuden voittaa pelejä paranevat huomattavasti. Lisäksi Luja HT:n sairaslista on nyt huomattavasti lyhyempi, kuin vuosi sitten. Viimeisen ottelun pelaajien vähäinen määrä ei johtunut loukkaantumisista eikä sairastumisista, vaan todennäköisesti aivan kaikesta muusta. Toivottavasti joulutauko hoitaa tämän asian kuntoon.