Luja HT avasi kevään voitolla

10.1.2010

Suomi-sarjan karsintasarjojen kevätkausi alkoi Luja HT:n osalta lauantaina ja vastustajaksi tuli syksyn Länsirannikon lohkossa pelannut Vermuntilan Tempo. Lujan syksyn lohkosta nousi varsinaiseen Suomi-sarjaan kolme joukkuetta, joten syksyn sarjasta samaan lohkoon jäi vain FPS Forssasta. Muut kevään sarjassa pelaavat joukkueet Temmon ja FPS:n lisäksi ovat Porvoon Hunters ja HC Luvia.

Lujan syksyn lohko tiedettiin kovaksi, josta osoituksena oli kahden uusimaalaisen joukkueen ja Naantalin VG-62:n nousu. Tempo oli omassa lohkossaan kärkijoukkue, joten avausottelussa mitattaisiin Lujan pelaamisen taso.

Luja HT oli valmistautunut hyvin tulevaan koitokseen ja voitti tiukkaakin tiukemman ottelun tuloksella

3 – 2 (1-0;0-2;2-0).

Tuttu ja kova vastustaja

Vaikka Vermuntilan joukkue on kokenut muutoksia, on sen runkona edelleen samat kokeneet pelaajat, kuin edellisinäkin vuosina. Luja HT oli valmistautunut huolella otteluun ja vastuuvalmentaja Ari-Pekka Mäkelän avuksi on nyt saatu mukaan Mika Westerberg.  Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna joukkueen etuna on myös se, että nyt ei sairastuvalla ole kahta kentällistä pelaajia.

Molemmat joukkueet tietävät toistensa pelitavan ja odotetusti peli oli tarkkaakin tarkempaa. Luja oli ottelun alun hienokseltaan hallitseva osapuoli ja peli painottui vastustajan kenttäpäätyyn. Erän puolenvälin jälkeen Tempo pääsi kokeilemaan vahvuuksiaan ja muutamaan otteeseen vain Lujan maalivahdin Janne Rantaniityn torjunnat estivät takaiskut raumalaisten vastahyökkäyksistä.

Avausmaalia jouduttiin odottamaan pitkään. Puolustaja Antti Nurminen laukoi ranteella viivasta kiekon kohti maalia. Maalin edessä oli sen verran ruuhkaa, että Vermuntilan maalivahti ei pystynyt sulkemaan kiekkoa, vaan se putosi hänen eteensä. Maalin edessä häärännyt  Markus Kankaanranta pääsi yrittämään toisen kerran ja lopulta Vili Matikka laittoi kiekon maaliviivan yli ajassa 16.36.

Toiseen erään Tempo tuli selvästi kovemmalla luistelulla ja heti alussa Rantaniitty joutui venymään  haamutorjuntoihin. Epäonnekseen raumalaiset joutuivat myös rikkomaan, mutta lujalaiset eivät saaneet edes 5-3 ylivoimalla mitään aikaiseksi. Ylivoimaa pelattiin kahdella pelaajalla vastustajan maalin takana ja kunnon tilanteita ei saatu aikaiseksi.

Peli jatkui tasaisena, mutta Tempo hallitsi nyt erää. Erän lopussa raumalaisten yritys palkittiin, kun lujalaiset vuorostaan ottivat jäähyjä. Minuutissa tehdyt kaksi ylivoimamaalia veivät Temmon 2-1 johtoon vain kaksikymmentä sekuntia ennen erän loppua. Pahinta oli, että molemmat maalit olivat toistensa kopioita. Laituri vei kiekon sisään Lujan maalin taakse asti ja antoi lyhyen syötön maalin eteen, josta kiekko lyötiin suoraan syötöstä sisään Lujan puolustuksen ihaillessa vierestä suoritusta.

Pelimaalit ratkaisivat

Lujan valmennus käytti toisen erätauon hyväkseen ja toisessa erässä hankaluuksia kentällisten peluutukseen aiheuttaneet lievät loukkaantumiset saatiin hoidettua kuntoon. Kolmanteen erään tuli jälleen taisteleva kotijoukkue ja nyt Vermuntila joutui jälleen rikkomaan saadakseen Lujan kuriin. Lujan ylivoima ei kuitenkaan ollut parhaassa vedossa, joten ratkaisua ei saatu niiden avulla. Erän puolessa välissä koko ottelun tarkasti pidetty Lujan ykköskenttä tasoitti ottelun. Kari Kouttinen taisteli kiekon haltuunsa vastustajan maalin takana ja odotti hetken maalille luistelevaa Lauri Savijokea. Tarkasti ajoitettu syöttö ja Savijoki  tälläsi kiekon längistä sisään. Nyt vuorostaan raumalaiset ihailivat suoritusta vierestä.

Ottelu jatkui tasaisena, mutta Luja oli hienokseltaan hallitseva osapuoli pitäen kiekkoa enemmän hallussaan. Kiekollisuus palkittiin, kun ottelun parhaana palkittu Vili Matikka syötettiin Jonne Ylikännön ja Markus Kankaanrannan toimesta oikeasta laidasta läpi. Tarkka laukaus upposi yläkulmaan ja katsomo kohahti. Luja oli kääntänyt ottelun toisen erän synkän hetken jälkeen itselleen.

Tempo yritti voimallisesti tasoitusta erän loppuhetkillä ilman maalivahtia, mutta loistavia torjuntoja läpi ottelun esittänyt Janne Rantaniitty teki yrityksen tyhjiksi. Kaksi maalia viimeistelleen Matikan ohella Rantaniitty oli ottelun selkeästi parhaita pelaajia.

Voiton myötä Luja HT sai hyvän alun kevään peleille. Vaikka ylivoimapeli tökkikin, osoittivat tasakentällisin tehdyt maalit, että Lujan peli on kunnossa. Seuraavaksi Luja HT kohtaa ensi perjantaina FPS:n vierasottelussa Forssassa.