Tuomarisekoilua Luja HT:n pelissä

23.12.2010

Luja HT kohtasi syyskauden viimeisessä pelissä 18.12. keuruulaisen Keupa HT:n Huittissa. Kotijoukkue odotti sarjajohtajan kohtaamista ja otteluun valmistauduttiin huolellisesti. Lujalla oli alla voitto vieraissa Vaasan Red Ducksista, joten ottelusta odotettiin jännittävää. Ja jännittävä siitä tulikin – monessakin mielessä. Tuomareiden antamat kovat jäähyt värittivät ottelua, vaikka ottelussa ei nähty välttämättä niihin oikeuttavia tapahtumia. Ottelu päättyi KeuPa HT:n tekemän jatkoaikamaalin myötä tulokseen 5 – 6 (0-0;1-4;4-1;0-1).

 

Luja HT kohtasi syyskauden viimeisessä pelissä 18.12. keuruulaisen Keupa HT:n Huittissa. Kotijoukkue odotti sarjajohtajan kohtaamista ja otteluun valmistauduttiin huolellisesti. Lujalla oli alla voitto vieraissa Vaasan Red Ducksista, joten ottelusta odotettiin jännittävää. Ja jännittävä siitä tulikin – monessakin mielessä. Tuomareiden antamat kovat jäähyt värittivät ottelua, vaikka ottelussa ei nähty välttämättä niihin oikeuttavia tapahtumia. Ottelu päättyi KeuPa HT:n tekemän jatkoaikamaalin myötä tulokseen

5 – 6 (0-0;1-4;4-1;0-1).

 

Tasainen ensimmäinen erä

 

Molemmat joukkueet aloittivat ottelun tarkkaillen toistensa pelityyliä. Kotijoukkue oli alun muutamat minuutit hallitsevampi, mutta erän edetessä KeuPa HT loi vaarallisia tilanteita Lujan maalille. Seitsemännellä peliminuutilla kiekko kimposi ensimmäisen kerran pois maalitolpasta ja maalissa pelannut Jari Vainio sai venyä tosissaan torjuntoihin pitääkseen kiekon pois selkänsä takaa. Toki myös kotijoukkueella oli omat paikkansa tehdä maali, mutta ensimmäinen maalittomana päättynyt erä antoi odottaa ottelulta paljon.

Toisen erän viidennellä minuutilla KeuPa painoi pelin väkisin pelin Lujan päätyyn ja melkoisen pyörityksen jälkeen survoi kiekon Lujan maaliin. Jälkitilanteessa Lujan Jesse Kutila sai ryntäyksestä kohtuuttoman kovan viiden minuutin rangaistuksen ja komennuksen suihkuun. Luja HT kesti alivoimaa ensimmäiset kaksi minuuttia, mutta tuomarin annettua Jonne Ylikännölle kahden minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta, kääntyi Lujan onni. KeuPa teki kahden miehen ylivoimalla heti  0-2 –maalin ja hetkeä myöhemmin vielä

 0-3 –maalin  edelleen ylivoimalla ajassa 28.32.

KeuPa HT on tottunut tällä kaudella hyvien maalintekijöidensä myötä kääntämään ottelut nopeasti murskavoittoihin. Luja ei kuitenkaan taipunut, vaan kun Esa Väisäselle annettiin tilaa, hän rankaisi nopeasti. Väisänen toi pitkällä kuljetuksella kiekon vasemmalta sisään hyökkäysalueelle ja saatuaan kiekon keskelle maalintekosektoriin sijoitti kiekon tarkalla ranteella takayläkulmaan. Katsomo heräsi ja jäi odottamaan lisää kavennusmaaleja.  Toisin kävi jälleen. Vastustajalle tuomitun rangaistuksen jälkeen Lujan ylivoimapelissä tapahtui lipsahdus, jonka seurauksena KeuPa-hyökkääjä kävi tekemässä 1-4 alivoimamaalin ajassa 32.41.

 

Luja HT tulee tasoihin

 

Toisen erän lopulla tuomarit koettelivat Lujaa oikein todenteolla. Miika Raittinen kaadettiin takaapäin läpiajon päätteeksi, mutta tuomarit eivät antaneet tilanteesta mitään rangaistusta. Sen sijaa sekä Jonne Ylikännölle, että Jarkko Ekbergille tuomittiin käytösrangaistukset vielä erän loppuhetkillä heidän kommentoituaan tuomareiden antamia jäähyjä kotijoukkueelle. Kotijoukkue sai myös kahden minuutin käytösrangaistuksen joukkueen valmennuksen suivaannuttua samasta syystä.

Kolmanteen erään lähdettäessä Luja tuli selkeästi taistelemaan. Ja kun tuomarit lähtivät vielä hyvittämään Lujalle antamiaan jäähyjä passittamalla kaksi keuruulaista peräjälkeen rangaistusaitioon, sai kotijoukkue tilaisuutensa. Juha-Pekka Vainio kuljetti kiekon hyökkäysalueelle ja tykitti hirmuisella lämärillä kiekon aivan yläkulmaan kaventaen tilanteeksi 2-4 ajassa 44.46. Hetkeä myöhemmin Veli-Pekka Reiman namutteli kiekon takatolpalta Turkka Hirvinevan loistavasta syötöstä maalin perukoille ja tilanne oli jo 3-4.

Peli siirtyi Lujalle ja Hirvineva sai kunnian tasoittaa ottelu 4-4:ään ajassa 47.26 survottuaan kiekon väkisin maalinedustilanteessa vastustajan maaliin.

Nyt hyvänolontunne hiipi alitajuntaan ja pieni nukahdus antoi vastustajalle tilaisuuden tehdä johtomaali juuri ennen päätöserän puoliväliä. Mutta ei hätää. Seuraavassa vaihdossa Samu Syvänen laukoi kiekon päätylaidan kautta Esa Väisäsen lapaan, joka laukoi suoraan pienestä kulmasta kiekon maalin kattoon ja 15 sekuntia edellisen maalin jälkeen. Tilanne oli jälleen tasan ja Luja ei onnistunut kääntämään ottelua voitokseen muutamasta hyvästäkään maalintekopaikasta. Ottelu siirtyi jatkoajalle, jossa kotijoukkueella oli jälleen paikka tehdä voittomaali. Nyt onni kuitenkin hylkäsi ja kiekko upposi Jari Vainion torjunnan kautta maaliverkkoon.

Peli oli runsaslukuisten katsojien mielestä jännittävä ja tapahtumarikas, mutta tuomareiden antamat jäähyt ihmetyttävät. Pelaajat pelasivat kovaa, mutta eivät epäpuhtaasti. Puhaltamatta jääneet rikkeet suututtavat kenet tahansa ja niiden kommentoimista annetut isot käytösrangaistukset sotkivat ainakin kotijoukkueen pelin. Aika harva joukkue kestää Jarkko Ekbergin, Jonne Ylikännön ja Juha-Pekka Vainion kaltaisten pelaajien istuttamista jäähy-boxissa. Lisäksi kapteeneilla pitäisi olla oikeus kysyä asioista tuomareilta. Nyt ei ollut. Tasapelistä saatu pinna oli siten hyvä suoritus.

Sarja jäi ottelun myötä joulutauolle ja Luja HT kohtaa seuraavaksi jatkon kannalta tärkeässä ottelussa NoPyn Nokialla 8.1.2011.


Jaromir