TYRVÄÄ VASTAAN LAUTTAKYLÄ

1.11.2011

Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun VaPS Hockey ja Luja HT kohtasivat 2-divisioonan jääkiekko-ottelussa Vammalan jäähallissa perjantai-iltana. Paikalle oli saapunut lähes neljäsataa jääkiekon ystävää jännittämään paikallisottelua. Ennakkoasetelmat otteluun olivat kutkuttavat, sillä VaPSin nuorella joukkueella pelit ovat kulkeneet hyvin ja Marko Lausniemi Lujan vanhana pelaajana ja valmentajana tietää Lujan vahvuudet ja heikkoudet. Kaksi erää VaPS jaksoi kiusata Lujaa, mutta kolmannessa erässä senkin oli pakko taipua. Ottelu päättyi Lujan voittoon 2 – 5 (1-1;1-1;0-3).

Loistavaa torjuntatyöskentelyä

Jo ennen ottelua oli pelaajissa aistittavissa tiettyä hermostuneisuutta. Luja oli  ennakkosuosikki ottelun voittajaksi ja painoikin heti alusta asti pelin vastustajan kenttäpäätyyn. VaPSin maalivahti Maunu Hujo oli kuitenkin päättänyt myydä nahkansa kalliisti ja oli heti alusta alkaen muurina maalinsa edessä. Ottelu oli ehtinyt vanheta jo viidennelletoista minuutille ennen, kuin Lujan Turkka Hirvineva onnistui tekemään ottelun avausmaalin. Lujan painostus jatkui, mutta minuuttia ennen erätaukoa VaPSin Jussi Pusa onnistui tasoittamaan tilanteeksi 1-1.

Toisen erän alussa Lujan Veli-Pekka Reiman onnistui Lujan jäähyn päätyttyä karkaamaan vammalalaisilta. Tarkka laukaus yllätti VaPS-vahdin ja Lujan kannattajat odottivat joukkueen menevän menojaan. Luja sortui kuitenkin jäähyilyyn ja Hujon maagiset torjunnat pitivät VaPSia pystyssä. Kahden erän jälkeen hänellä oli kaksi kertaa enemmän torjuntoja, kuin Lujan Janne Rantaniityllä. Luja HT:n tuska vain nousi, kun VaPS tasoitti tilanteeksi 2-2 Lujan ensimmäisen  5-3 –alivoiman päätteeksi ajassa 34.38.

Luja usko omaan peliin

Kolmanteen erään lähdettäessä Lujan valmennus Ari-Pekka Mäkelä ja Mika Westerberg lienevät korostaneet omaan peliin uskomisen merkitystä. Toisen erätauolta joukkue tuli selkeästi seesteisempänä ja tulosta alkoi tulla nopeasti. Miika Raittinen maalasi näyttävästi Veli-Pekka Reimanin ja Antti Nurmisen syöteltyä hänelle avopaikan heti erän alkuun. Lujan peli kuitenkin sekosi jälleen, kun joukkue joutui pelaamaan kahteen otteeseen 5-3 alivoimaa turhien jäähyjen seurauksena. Kuvaavaa olikin, että VaPS ei enää tässä vaiheessa pystynyt rakentamaan omaa peliään, koska peli oli perustunut  vastustajan pelin rikkomiseen. VaPSille ylivoimapelin hakukin tuntui kolmannessa erässä olevan liian vaikeaa.

Päätöserän puolivälissä Luja pääsi vuorostaan pelaamaan ylivoimaa ja Jonne Ylikännö tykitti viivasta Lujan 4-2 johtoon näyttävän ylivoimakuvion päätteeksi ajassa 49.20. Lujan pelaajien rutiinipelaaminen on aivan toisella tasolla kuin VaPSin. Tämä näkyi selvästi ottelun edetessä kohti päätössummeria. Kuin vakuuttaakseen katsovat tästä,  Esa Väisänen kävi läpiajon päätteeksi kuittaamassa loppulukemiksi 5-3.

Positiivisinta ottelussa oli VaPSin pelaajien kova yritys. Monella heistä on myös Luja-taustaa ja siksi tahto voittaa oli varmasti kova.  Mika Westerberg antoikin ottelun jälkeen tunnustusta VaPSin valmentaja Markku Niemiselle siitä työstä, mitä hän on tehnyt vammalalaisen kiekkoilun eteenpäin viemiseksi.

Huonointa ottelussa sen sijaan oli katastrofaalisen kehno tuomarityöskentely. Onneksi parivaljakko ei onnistunut aivan kokonaan pilaamaan ottelua. Seuraavaksi Luja HT kohtaa kotiottelussa keskiviikkona Urjalan Sisu-Kiekon.