Luja HT:n kausi päätökseen

26.3.2012

Luja HT kohtasi kuluneella viikolla Suomi-sarjan jatkokarsinnoissa Nokian Pyryn kahdesti. Pyry sijoittui lohkossaan neljänneksi ja joutui karsijan paikalle. Lohkon viides ja kuudes Karhu HT Porista ja Heinolan Kiekko jatkavat automaattisesti 2-divisioonassa. Molemmille joukkueille palkintona karsintasarjan voitosta oli siis varmistunut paikka Suomi-sarjassa ensi syksynä.

Lujan HT voitti tiukoissa otteluissa oman lohkonsa Play Offsit. Lohkovoiton jälkeen pelatuissa ristiinkarsintaotteluissa Keskimaan lohkovoittajaa vastaa Luja HT voitti Seinäjoen Kiekko-Veljet suurinumeroisesti yhteismaalein 19-3.

Viime keskiviikkona palattuun ensimmäiseen jatkokarsintaotteluun Luja HT oli valmistautunut huolellisesti. Molemmat joukkueet pelasivat tarkkaa puolustuspeliä molempien maalivahtien joutuessa heti tositoimiin. Toisen erän alussa Veli-Pekka Reiman teki ottelun avausmaalin ajassa 20.42 Miika Raittisen syötöstä. Puolitoista minuuttia myöhemmin Esa Väisänen lisäsi Lujan johtoa ylivoimalla, mutta Pyry kavensi hetkeä myöhemmin tilanteeksi 1-2. Ottelun ylitettyä puolenvälin Luja hyödynsi jälleen maalipaikkansa. Ensin Aki Keskinen laukoi ylivoimalla Lujan 3-1 johtoon ajassa 33.33. Kolme minuuttia myöhemmin Reiman viimeisteli jälleen Raittisen syötöstä Lujalle jo 4-1
 -johtomaalin.
Pyry kuitenkin terästäytyi ja teki toisen erän loppuhetkillä 2-4 kavennusmaalin. Kolmatta erää oli pelattu viisi minuuttia, kun Pyry käytti jälleen tilaisuutensa. Kaksi nopeaa maalia toivat Pyryn tasoihin ja ajassa 55.15 tehty maali vei joukkueen ensimmäisen kerran johtoon. Luja HT yritti vimmatusti tasoitusta, mutta takaa-ajon katkaisi nokialaispelaajan omasta päästä laukoma purkukiekko, joka pomppi maaliin loistavan ottelun pelanneen Janne Rantaniityn yllätykseksi. Pyry voitti ottelun 6 – 4 (0-0;2-4;4-0).

Toisessa osaottelussa Huittisissa oli jäähalliin ahtautunut yli neljäsataa katsojaa. LUja HT aloitti pirteästi ja oli alkuminuutit aktiivisempi yrittäen saada heti alussa otteen itselleen. Kolmen minuutin kohdalla Pyry onnistui painamaan pelin Lujan päätyyn ja tekemään maalin kulmalta avausmaalin. Lujan tuska kasvoi entisestään, kun Pyry onnistui lisäämään johtonsa kahteen maalin seitsemän minuutin jälkeen. Onneksi Pyryn pelaajat kävivät myös hieman kuumina ja Luja onnistui ylivoimassaan kaventamaan tilanteeksi 1-2. Maali syntyi tyhjään maalin Esa Väisäsen ja Veli-Pekka Reimanin syöteltyä Miika Raittisen täysin vapaaksi takatolpalle ajassa 8.54.
Ensimmäisen erän loppupuoliskolla peliä leimasi jäähyt. Nousukarsintaottelut ovat tärkeitä pelejä, joten iskuja ja taklauksia jaetaan aivan sääntöjen rajamaille asti. Oma lukunsa oli kuitenkin nokialaispelaajien ämmämäiset kuolemiset jäälle. Pelaajan loukkaantuessa hän ei todellakaan pelaa seuraavassa vaihdossa, niin kuin nyt nähtiin. Onneksi tuomarit sentään totesivat tämän, vaikka eivät filmaamisesta jäähyjä jakaneetkaan.
Toisen erän alussa Pyry onnistui jälleen yllättämään Lujan vahvan painostusjakson päätteeksi. Luja kuitenkin pysyi pelissä mukana, mutta loisteliaan pelin pelannut Pyryn maalivahti teki tyhjäksi hyvätkin maalintekopaikat. Naulan Lujan arkkuun niittasi minuutti ennen erän loppua Vili Matikka, joka alivoimalla karkasi läpiajoon ja laukoi
lukemiksi 1-4.
Kolmannessa erässä Pyry pelasi turvallisesti kolmen maalin johdossa. Joukkue pelasi varmaa puolustuspeliään ja pyrki toimittamaan kiekon mahdollisimman kauaksi omasta maalistaan. Viisi minuuttia ennen ottelun loppua Lujan valmennusjohto otti aikalisän ja Janne Rantaniitty jätti maalinsa. Kuudella viittä vastaan Luja painosti ja pyöritti, mutta lopputuloksena oli pyryläisten tyhjään maaliin tekemä 1-5 maali. Ottelun loppuhetkillä Lujan Esa Väisänen onnistui tekemään ylivoimalla vielä kavennusmaalin, mutta takamatka oli liian pitkä. Ottelu päättyi lukemiin
6 – 4 (1-2;0-2;1-1) ja Pyry säilyi Suomi-sarjassa. Lujan pelaajien pettymys oli suuri, mutta kokeneiden pelaajien suuruutta osoitti se, että jokaisella heistä oli pieni juttuhetki kättelyjonossa viimeisenä odottaneelle ex-lujalaiselle Vili Matikalle.
Luja HT oli pelillisesti varmasti Pyryn tasoa, mutta kovatasoisten otteluiden puute näkyi otteissa. Pyry on pelannut näitä pelejä koko talven ja se ehdottomasti halusi pysyä Suomi-sarjassa. Suurinta kritiikkiä voisi tässä vaiheessa esittää sarjajärjestelmää kohtaan, sillä Suomi-sarjan jatkokarsintasarjan pelaaminen kuuden joukkueen nelinkertaisena sarjana ei ainakaan tuo sarjaan mielekkyyttä. Nyt 2-divisioonan kärkijoukkueet pelaavat karsinnasta karsintaan ja eivät pysty rakentamaan joukkueitaan pitkäjänteisesti. On löydettävä joka vuosi vahvistuksia, jotka auttavat yli haasteellisten karsintasarjojen. Tällä kaudella yksi hävitty ottelu lokakuun alussa muutti koko Lujan HT:n kauden täydellisesti.