Luja HT taistellen mestaruuteen ja joukkueenjohtajan kommentit

16.3.2016

Luja HT ja Eurajoen Lätkä tarjosivat huikean jääkiekko-ottelun Huittisten jäähallissa lauantaina. Peli päättyi tasapeliin 4-4 (2-2, 2-0, 0-2) ja toi Luja HT:lle 2-divisioonan länsirannikon lohkon mestaruuden. Ottelun ja kauden parhaana Lujan pelaajana palkittiin Antti Nurminen. Lujan joukkueenjohto kertoi joukkueenjohdon ja seuran päättäneen, ettei Luja HT lähde Suomi-sarjan karsintaan.

Lauantaina Huittisten jäähallissa koettiin todellista playoff-huumaa. 2-divisioonan länsirannikon lohkon toisessa finaaliottelussa kohtasivat Luja HT ja EjL. Luja oli voittanut keskiviikon kamppailun ja tasapeli riitti heille mestaruuteen. Keskiviikon kamppailussa EjL ei pystynyt haastamaan Lujaa. EjL oli siten tiukassa paikassa ja heillä oli pakkovoitto edessä. Jäähalliin oli pakkautunut lähes viisisatapäinen katsojajoukko, joiden mukana oli äänekäs Lujan junnuryhmä. Tapahtuma alkoi juhlallisesti, kun Tytti Pihlajamäki lauloi ennen ottelua Maamme-laulun.

Ensimmäisessä erässä kotijoukkueen otteissa näkyi pieni jännitys ja vierailija EjL hallitsi erän alkua. Kahden peliminuutin jälkeen vierailija tekikin ottelun avausmaalin. Kiekko ajautui keskustaan, josta Mikko Kivinen laukoi kiekon ohi Janne Rantaniityn. Minuutin päästä maalista EjL otti rangaistuksen ja Luja käytti heti ensimmäisen ylivoiman hyväkseen. Ari-Pekka Mäkinen toi Lujan tasoihin Miika Raittisen jättösyötöstä.

Jälleen mentiin minuutti, kun EjL meni uudestaan johtoon hieman onnekkaastikin. Keskustaan tullut syöttö karkasi Heikki Koposen lavasta jäätä pitkin alakulmaan. 1-2 maalin jälkeen peli hieman rauhoittui. Luja sai luotua myös maalipaikkoja lähinnä ylivoimalla, mutta maaleja ei syntynyt. Kaksi minuuttia ennen erän loppua halli kuitenkin räjähti, kun Kalle Pelli ohjasi Lujan taas tasoihin. Teemu Setälä syötti viivassa poikittain Kasperi Lähteenmäelle, jonka laukaukseen Pelli pääsi väliin. EjL rakensi vielä muutamia paikkoja erän loppuun mutta tasatilanteessa mentiin erätauolle.

Toisessa erässä maalipaikkoja luotiin tasaiseen tahtiin molempiin päihin, mutta maalivahdit pitivät maalinsa puhtaana. Erän puolessa välissä Lujan Turkka Hirvineva pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta maalia ei syntynyt. Minuutti erän puolen välin jälkeen EjL sortui kahteen yhtäaikaiseen jäähyyn. Siirretyn rangaistuksen aikana maalintekijä Koponen turhautui ja nappasi niskalenkin Otto Rantasesta. Lujan ykkösylivoima oli tehokas ja joukkueen kapteeni Antti Nurminen vei Lujan ensimmäistä kertaa johtoon Jussi Mäkelän poikittaissyötöstä.

Luja jatkoi maalin jälkeen yhden miehen ylivoimaa ja kakkosylivoima toi kiekkoa alueelle. Turkka Hirvineva siirsi kiekon poikittain Rantaselle, joka vei Lujan jo kahden maalin johtoon. Vajaat neljä minuuttia ennen erän loppua Lujalle tarjottiin mahdollisuutta ratkaista peli lopullisesti. EjL keskushyökkääjä Eetu Tamminen keihästi aloituksessa Kalle Mahlamäkeä ja sai siitä ottelurangaistuksen. Viiden minuutin ylivoima jatkui aina kolmannen erän alkuun asti, mutta Luja ei saanut edes kunnon paikkoja.

Viiden minuutin alivoimasta selviäminen toi sitä vastoin vierailijalle lisäpuhtia. Seitsemisen minuuttia oli pelattu kolmatta erää, kun EjL tuli jo maalin päähän. Lujan puolustajan purkukiekko osui vastustajan hyökkääjän jalkaan ja ohjautui siitä maaliin. Tämä latisti entisestään kotijoukkueen yritystä. Reilu puoli minuuttia kului edellisestä, kun EjL tuli jo tasoihin. Juho Suomisen laukaus viivasta yllätti maskin takana olleen Rantaniityn.

Tämän jälkeen Lujakin syttyi jälleen taistelemaan. Hieman ennen erän puolta väliä Lujalla oli mahdollisuus mennä jälleen johtoon.  Miika Raittinen kaadettiin läpiajossa ja hän pääsi ampumaan rangaistuslaukauksen. Harhautus onnistui, mutta kiekko lipui hieman ohi lähes tyhjästä maalista. Loppuerä oli Lujan puolustustaistelua EjL:n vyörytystä vastaan ja satunnaisia kotijoukkueen vastahyökkäyksiä. Lujan puolustus kuitenkin kesti sen.

Tasapeli 4-4 toi Lujalle lohkon mestaruuden pistein 3-1. Ottelun ja kauden parhaana Lujan pelaajana palkittiin Antti Nurminen. Jääkiekkoliiton edustaja jakoi myös mestareille pokaalin. Lujan joukkueenjohto kertoi, joukkueenjohdon ja seuran päättäneen, ettei Suomi-sarjan karsintaan lähdetä. -Karsintasarjaan lähdettäessä on sitouduttava myös ottamaan sarjapaikka vastaan ja tällä hetkellä ei ole taloudellisia edellytyksiä lähteä pelaamaan valtakunnallista sarjaa, kertoo joukkueenjohtaja Kirsi Rantaniitty.

Bobby

Luja HT ei lähde karsimaan, miksi?

Luja HT:n joukkueenjohtaja Kirsi Rantaniitty, mitkä ovat perimmäiset syyt, ettei karsintaan lähdetä?
-Valtakunnallinen sarja  ja tason nousu vaatisi kasvattamaan budjettiamme kolminkertaiseksi nykyiseen verrattuna ja siihen ei ole edellytyksiä.

Paljonko Suomi-sarjajoukkueen budjetin pitäisi olla?
-Käsitykseni on, että budjetit liikkuvat 150 000-200 000 euron paikkeilla.

Mistä lisäbudjetin tarve tulee?
-Pelimatkat kasvavat valtakunnallisen sarjan myötä ja tulee myös yöpymisiä, ruokailukustannukset yms. Lisäksi pelaajia pitää hankkia lisää kauempaa ja todennäköisesti maksaa heillekin kulukorvauksia. Lisäksi tarvittaisiin todennäköisesti lähes täysipäiväinen huolto.

Luja ei ilmeisesti tällä hetkellä täytä Suomi-sarjan lisenssiehtoja. Eikö karsintaan olisi voinut lähteä hakemaan vielä hyviä pelejä ja tasonmittausta?
-Tätäkin vaihtoehtoa pohdittiin, mutta Jääkiekkoliitosta saamiemme tietojen valossa lisenssiehtoja olisi mahdollista muuttaa eli sarjapaikka voisi silti tulla. Ja jos emme sarjaan pystyisi lähtemään, pudotettaisiin meidät 3.divisioonaan. On tässä vuosien varrella tehty kabinettipäätöksiäkin nousijoista, joten karsintaan lähteminen olisi signaali liitolle, että olemme valmiita Suomi-sarjaan.

Millä keinoin Luja HT olisi valmis lähtemään?
-Jos Suomi-sarja olisi jaettu lohkoihin ja keväällä kohtaisivat lohkojen parhaat olisivat kustannukset heti pienemmät. Toinen keino olisi kerätä budjetti kasaan, mutta näillä resursseilla se ei ole mahdollista. Tarvittaisiin lisää vapaaehtoisia erittäin sitoutuneita henkilöitä keräämään rahaa ja pyörittämään organisaatiota. Ei sitä yhden tai kahden oman työn ohessa tätä hommaa tekevän henkilön voimin saada toteutettua.