Suunnistusohjeita

 

1. Suuntaa kartta

maaston mukaisesti eli siten, että maastossa oikealla olevat kohteet ovat kartassa oikealla jne. Apuna voit käyttää kompassia. Kun kartta on suunnattu oikein, sen yläreuna on aina kohti pohjoista.

Viikkorasteilla lähtöpaikka on merkitty punaisena kolmiona karttaan ja rastit ympyröinä. Taittele kartta sopivan kokoiseksi, jotta pystyt seuraamaan peukalolla etenemistäsi kartalla.

 

2. Tee reitinvalinta.

Hyödynnä lähimaaston polut ja tiet. Oma suunnistustaitosi vaikuttaa, onko lyhyt ja suora vaihtoehto sinulle parempi kuin hieman kiertävä ja varma reitinvalinta.

 

3. Ota suunta.

Vaativilla väleillä, joilla ei ole kulku-uria, tai jos rastipiste on yksittäinen maastokohde, kannattaa käyttää kompassia apuna.

Aseta kompassin reuna kartalla tarkasti lähtöpisteestä tavoitepisteeseen. Käännä neularasiaa siten, että sen pohjaviivat ovat samansuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa. Varmista, että kompassin pohjoishaarukka osoittaa karttapohjoiseen. Pidä kompassi vaakasuorassa edessäsi. Käänny kunnes kompassin pohjoisneula asettuu pohjoishaarukkaan. Nyt kompassin pohjalevyn nuoli näyttää lähtösuuntasi. Katso kiintopiste kaukaa etumaastosta ja kulje sinne. Tarkista kompassista suunta tasaisin välein.

HUOM! Nuorten suunnistusradat on laadittu niin, että niillä ei tarvita kompassia.

 

4. Sopivat varusteet

Metsään tarvitset sopivat kengät ja vaatetuksen sekä reipasta seikkailumieltä. Viikkorasteilla saat järjestäjältä kartan sekä laina-emitin ja -kompassin.

 

5. Yleisimmät karttamerkit

Yleisimmät karttamerkit löydät Suunnistusliiton sivulta, Harraste osiosta, Karttamerkit ja kuvat.

PDF-tiedosto, jossa kuva maastosta ja karttamerkit.

 

Lopuksi: muista jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet, ja pyydä rohkeasti apua !!!

 

Ohjeet koonnut: Johanna Keskitalo SSL:n ohjeiden pohjalta.