Tuomarineuvoston raportti

 

SM19 2014

Huittinen

 

Tuomarineuvoston raportti, hyppylajit

 

Ensimmäisenä kilpailupäivänä kisailtiin mestaruuskilpailusääntöjen mukaisesti miesten lajeista korkeudessa ja pituudessa, sekä naisten lajeista seiväs ja 3-loikka. Miesten pituudessa oli aikatauluun varattu kaksi karsintaryhmää, mutta varmistusten jälkeen karsinta päädyttiin hyppäämään yhtenä ryhmänä. Pituuden karsintarajaksi oli määritelty 670, joka osoittautui toimivaksi. Miesten pituuden loppukilpailun alkamista aikaistettiin noin 15 minuuttia ja vastaavasti naisten 3-loikan alkaminen siirtyi noin 15 minuuttia myöhäisemmäksi.

Toisena kilpailupäivänä kisailtiin miesten seipäässä ja kolmiloikassa, sekä naisten korkeudessa ja pituudessa. Naisten pituuden karsinta toteutettiin aikatauluun merkitysti kahdessa karsintaryhmässä, karsintarajan ollessa 570. Myös naisten karsintaraja osoittautui toimivaksi. Toisen kilpailupäivän aikataulu toteutui ennakkoon ilmoitetun mukaisesti.

Kilpailutapahtumat sujuivat kaikilta osin sujuvasti ja sääntöjen mukaisesti. Toimitsijaryhmillä näytti pääsääntöisesti olleen hyvin tiedossa, mitä kukakin tekee ja myös pieniin ongelmatilanteisiin pystyttiin reagoimaan varsin sujuvasti. Toimitsijaryhmissä oli myös sääntötuntemus riittävällä tasolla, jonka myötä tuomarointi tapahtui varmalla otteella eikä mitään tulkinnanvaraisia tilanteita syntynyt. Kaikissa ryhmissä oli myös toimitsijoita varsin runsaasti. Hieman pienemmälläkin määrällä olisi varmasti selvitty, mutta mitään haittaakaan toimitsijoiden määrästä ei ollut.

Huittisten keskusurheilukentän suorituspaikat ja välineistö olivat SM-kilpailujen edellyttämässä kunnossa. Myös välineiden huolto ja suorituspaikkojen kunnossapito toimi hyvin. Ainoat haasteet muodostuivat seiväs paikalla, rimannostimien pituuden loputtua kesken, sekä toisena päivänä 3-loikka paikalla jossa kosteuden paisuttamat lankut olivat lankunvaihtotilanteessa hieman turhan tiukat. Toimitsijaryhmät pystyivät kuitenkin ratkaisemaan nämäkin ongelmat, eivätkä ne haitanneet kilpailujen läpivientiä.

Kokonaisuutena hyppylajit sujuivat erinomaisella tavalla. Mitään kiistatilanteita, saatikka todellista vastalauseen uhkaa ei ollut. Urheilijat huoltajineen vaikuttivat myös olleen pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä järjestelyihin.

 

Vakuudeksi

 

Pekka Kuusisto

tuomarineuvoston jäsen

 

 

Tuomarineuvoston raportti, heittolajit

 

Heittolajeista ensimmäisenä suoritettiin miesten moukari. Lajissa sattui todellinen vaaratilanne moukarin pudotessa takasuoran kolmannelle juoksuradalle vajaan 70 metrin kohdalle lähelle verrytteleviä urheilijoita. Syynä vaaratilanteeseen oli heittohäkin etuporttien vajaamittaisuus, joka ääriasennosta huolimatta mahdollisti moukarin sinkoutumisen radalle. Tilanteen jälkeen takasuora eristettiin verryttelijöistä. Nytkin 400 metrin juoksujen aikoina moukarissa pidettiin taukoa, mutta jatkoa ajatellen tulisi harkita moukarin suorittamista sellaisena aikana, jolloin takasuoralla ole mitään toimintaa etenkään jos moukarihäkki ei täytä sääntöjen nykyvaatimuksia.

Toimitsijoita moukarissa kuten muissakin pitkissä heitoissa oli riittävästi, alastulopäässä jopa tarpeettoman paljon (2 lippumiestä, 2 tikkumiestä, 2 prismamiestä ja 2 palauttajaa). Järjestäjät eivät kuitenkaan halunneet kesken kisaa vähentää toimitsijoiden määrää.

Toisena heittolajina oli miesten keihäs, joka usean poisjäännin johdosta päätettiin suorittaa suoraan loppukilpailuna lauantaiksi ohjelmaan merkityn alkukilpailun paikalla. (Mestaruuskilpailusääntöjen mukaan loppukilpailu sunnuntain ohjelmassa). Laji sujui ongelmitta.  Alastulopään toimitsijoita oli vähennetty yhdellä toisen lippumiehen jäätyä pois.

Samanaikaisesti keihään kanssa suoritettu miesten kuula sujui myös ongelmitta.

Ensimmäisen päivä päättänyt naisten kiekko meni myös sujuvasti.

Toisen päivän avausheitossa naisten moukarissa turvatoimet oli huomioitua lauantaita paremmin takasuoran ollessa kisan aikana neljän sisemmän radan osalta suljettu keiloilla ja turvamiesten estäessä molemmissa päissä verryttelijöiden pääsyn suljetulle alueelle. Naisten heittojen ollessa pituuksiltaan miesten heittoja lyhyempiä laji sujui turvallisesti.

Kolmannella heittokierroksella verkon kannatusvaijeri katkesi ruosteisen vaijerin jäätyä moukarin ja tolpan väliin pudottaen verkon osittain alas. Verkon korjaamiseen vaadittu nostolava-auto saatiin paikalle puolessa tunnissa ja kaikkiaan taukoa kertyi 52 minuuttia. Vastaisuuden varalle järjestäjien tulisi varmistaa nostolava-auton saatavuus kisan aikana, sillä välttämättä viikonvaihteessa ei palvelua aina ole nopeasti saatavissa.

Verkon korjauksen aiheuttama viive siirsi miesten kiekon alkua 45 minuuttia, mistä tiedotettiin osanottaja hyvissä ajoin. Kiekko sujui ajoittain reippaastakin sateesta huolimatta hyvin.

Naisten kuulan ohjelmaan merkityn kuulakarsinnan peruuttamisesta ilmoitettiin jo lauantaina ja kisa suoritettiin suoraan finaalina loppukilpailun paikalla. Ratkaisu oli järkevä, sillä karsinnan ja loppukilpailun alkamisten väli olisi ollut ainoastaan tunti 55 minuuttia

Naisten keihään pääsi alkamaan puoli tuntia myöhässä. Keihäs sujui mallikkaasti alastulopaikan ottaessa tarkasti alastulon sääntöjenmukaisuuden.

Myöhästymisistä huolimatta pitkät saatiin suoritettua vajaa tunti ennen muiden lajien päättymistä. Tämän mahdollisti miesten keihäsfinaalin suorittaminen jo lauantaina alkukilpailun paikalla.

Kokonaisuuden heitot vietiin läpi asiantuntevasti eikä osanottajien saatikka valmentajien tai huoltajien taholta kuulunut arvostelua järjestelyistä. Pitkien heittojen alastulopään toimitsijoiden määrän ja tehtävät olisi voinut tarkistaa SUL:n SM-kisasuositusten mukaiseksi.

 

Huomiot kirjasi

 

Ilkka Simola

tuomarineuvoston jäsen

 

 

Tuomarineuvoston raportti juoksut/yleistä

Ensimmäinen yhteydenotto kilpailunjohtajaan, (Toivo Immonen) maaliskuun alussa.

6.5.2014 tuomarineuvoston pj. kävi Huittisissa. Käytiin päivällä läpi kenttään tarvittavat korjaustoimenpiteet. Illalla oli järjestelytoimikunnan kokous, siellä käsiteltiin sen hetkinen tilanne. Sain sen vaikutelman että asiaan on paneuduttu huolella ja asiat ovat kisojen osalta hyvällä mallilla.

Aikataulu valmistui riittävän ajoissa, siihen tehtiin muutoksia julkaisun jälkeen pikajuoksuvalmentajien toiveiden mukaisesti koskien sunnuntain pikamatkoja. Jos tämä antoi mahdollisuuden kilpailla useammassa lajissa hyvä niin.

Ilmoittautuminen hoitui kilpailukalenterin kautta. Yksi liian ”nuori” urheilija oli ilmoittautunut, lisäksi kahdella urheilijalla oli yksi laji liikaa. Kilpailunjohtaja hoiti nämä asiat puhelimitse ao. urheilijoihin tai heidän seuroihinsa.

Varmistukset hoituivat ajallaan, yhden urheilijan kohdalla hieman joustettiin koska myöhästyminen ei ollut merkittävä ja urheilija oli tulossa uransa ensimmäisiin SM-kisoihin. Pari tapausta joissa urheilijan numero oli haettu mutta varmistus tekemättä aiheutti hetken ihmetystä, mutta nämäkin asiat selvisivät ajallaan. Jokaiselle urheilijalle oli oma kirjekuori jossa oli Hänen kilpailunumeronsa ym. ym. Ketään ei hylätty varmistuksen takia.

Välinetarkastus hoidettiin kentän välittömässä läheisyydessä (Huhkonlinnassa). Järjestäjät olivat tehneet tulkit min/max mitoille kuulaan, kiekkoon ja moukariin. Välinetarkastus sujui ongelmitta. Moukarin max kokonaispituus tarkistettiin myös kentällä jokaisen heiton jälkeen.

Calling oli kentän välittömässä läheisyydessä katsomon takana. Siellä kaikki sujui niin kuin pitikin, ainoastaan moukarihäkin ongelmat aiheuttivat aikataulun muutoksia. Nämä saatettiin urheilijoiden tietoon heti ongelman tultua esiin. Myöskään  täältä ei hylätty yhtään urheilijaa.

Ensiavun hoiti Huittisten SPR. Heidän toimipisteensä oli etukaarteen alussa. Henkilökuntaa oli riittävästi. He kirjasivat viikonlopun aikana 37 tapausta, onneksi lieviä. Kaksi urheilijaa joutui käymään sairaalassa jatkotoimenpiteitä varten.

Sää Huittisissa oli vaihteleva. Lauantaina tuli hieman vettä ja tuuli oli hetken aika voimakas, mitattiin yli 5m/s tuulilukemia. Sunnuntaina satoi hetken aika reippaasti mutta kisat hoitui kuitenkin sujuvasti.

Kentälle oli tehty pyydetyt kunnostustoimenpiteet: Hiekkalaatikot levennetty sääntöjen mukaisiksi ja niihin tuotu uudet hiekat, rata paikattu niiltä osin kuin se sitä tarvitsi. Kuularingin ympäristö laatoitettu,  ringit kuula ja moukari hiottu. Ja mikä nosti kentän ilmettä, kenttä oli pesty (2 kertaa) ja maalattu. Kenttä oli todella SM-kisa kunnossa. Kiekko-/Moukarihäkin suojaverkko ei täyttänyt aivan vanhoille häkeille annettuja ohjeita. Käännettävä sivu 320cm (Huittisissa n.300cm) Vaikka aukko oli asetettu pienimmäksi mahdolliseksi  (90 astetta sektoriin nähden) tapahtui se mitä Ilkka omassa raportissaan toi esiin. Näin tapahtui vaikka aikataulu oli rakennettu niin että takasuoralla ei pitäisi olla ketään harjoitusheittojen aikana. Itse kisan aikana oli M400m juoksu mutta se oli sovittu niin että kun pilli soi rinki laitetaan kiinni. (Ilkan raportti). Tämä on mietinnän paikka, järjestetäänkö moukarikisat aikaisemmin/myöhemmin kuin muut lajit, tai sitten se vaarallisempi sektori (takasuora) suljetaan kaikelta harjoittelulta kuten Huittisissa tehtiin tapauksen jälkeen.

Palkintojen jaot tapahtuivat aikataulujen mukaisesti. Fanfaarit olivat elävää musiikkia. SM-kisa-arvojen mukaiset palkintojen jaot.

Kisoissa oli käytössä kaksi maalikameraa (Lynx) sijoitettuna maalilinjan kummallekin puolelle, lisäksi maaliin tulot videoitiin, pidemmissä juoksuissa mahdollisten maaliintulojärjestyksen selvittämiseksi. Myös lähdöt videoitiin. Kaarrevalvonta hoidettiin kaarrevalvojien lisäksi myös videoilla (2/per kaarre). Kilpailussa ei käytetty vilpinpaljastus laitteita. Yksi DQ merkintä tuli lähdöistä. Yksi pyyntö tuli eri erien samojen aikojen osalta jatkoon pääsystä, valmentajalle? näytettiin kuvat jossa tuhannesosat näkyivät, Hän tyytyi tuomioon. Kisoissa oli myös varmistuksena käsiajanotto. Lähettäjien ja ajanoton toiminta oli kiitettävää.

Juoksujen erien jaot ja tulospalvelu toimi erittäin ripeästi ja asiatuntevasti, yhteistyö sujui todella hyvin. Kisaohjelman arvontoihin jouduttiin puuttumaan pari kertaa. Tulokset tulivat seuran kotisivuille todella nopeasti. Kiitokset näille toimitsijoille tämä jos mikä saa yleensä arvostelua nyt kaikki tuntui olevan OK Lisäksi sieltä löytyy myös maalikamera kuvia pikamatkoista.

Itse tulkitsin väärin kansainvälisten sääntöjen kohtaa 166.8 suoraan finaalina juostavat kilpailut,  jossa kohta 8 päättyy näin  ”……sekä missä tahansa kilpailussa joka voidaan juosta suoraan loppukilpailuna kaikki radat tai lähtöpaikat tulee ratkaista yhtäläisellä arvonnalla” .Tästä tuli palautetta yhdeltä valmentajalta. Asia selvisi puhelinsoitolla kilpailuvaliokunnan puheenjohtajalle. Kiitos avusta Pasi Oksaselle.  Mainio tulospalvelu teki uudet rata- arvonnat  heti ja asia saatiin kuntoon, ja uudet ratajärjestykset ao. tauluille riittävän ajoissa

Pitkissä heitoissa ja kuulassa käytettiin EDM mittausta (Leican laitteet), ammattimiehet suorittivat mittauksen.(Heittojen raportti Ilkan osiossa)

Lauttakylän Lujan järjestämistä SM 19 v kisoista jäi itselleni todella positiivinen kuva. Toimitsijoilla oli hyvä keskeinäinen fiilis, hurtti huumori, kaikesta näki että tämä porukka on järjestänyt ennenkin kilpailuja yhdessä.

Kisat olivat kaikin puolin SM kisojen arvoiset järjestelyjen puolesta.

Tuomarineuvoston ja omasta puolestani Kiitos kaikille tahoille jotka mahdollistivat näin hienojen kisojen läpiviennin. Kiitos myös sujuvasta yhteistyöstä.

Omasta puolestani haluan Kiittää kilpailujen johtajaa hyvästä yhteistyöstä kuin myös tuomarineuvoston jäseniä.

Eero Rautio

Tuomarineuvoston puheenjohtaja